La il·lustració ocupa el període inicial de l’artista, als anys cinquanta i seixanta són quantioses les il·lustracions per a llibres, cartells, nadales, guies turístiques i altres objectes de marxandatge. Amb el pas del temps, a poc a poc va deixant el camp de la publicitat i la il·lustració per dedicar-se plenament a les arts plàstiques, tot i així, mai va deixar el dibuix, la publicitat, la il·lustració i la tipografia.
Als anys cinquanta i seixanta, Rovira-Brull té una producció d’il·lustracions significativa sota el mestratge del Dr. Jaume Vicens Vives, és il·lustrador a les editorials Teide i, Vicens Vives a partir de 1961 (regentada per Roser Rahola de Espona, vídua de Jaume Vicens Vives), de l’editorial Dux i, del ‘Centro de Estudios Históricos Internacionales de la Universidad de Barcelona’, amb llibres que han esdevingut referents en el camp de la Història, de la Geografia i de l’Educació “Aproximación a la historia de España” i “Juan II de Aragón” ambdós de Vicens Vives i “Historia de los pueblos” de José Colls Carreras. També és il·lustrador de revistes com Tele/Estel, guies turístiques i d’un bon nombre de felicitacions i Nadales.
Jaume Vicens-Vives, catedràtic d’Història a la Universitat de Barcelona i gerent de l’editorial Teide amb Frederic Rahola, ocupa un lloc preeminent en la història professional de Rovira-Brull. Va ser mestre de Rovira-Brull, li encarrega les il·lustracions de llibres destacables com “Aproximación a la historia de España” (Vicens Vives, J., Aproximación a la historia de España. Centro de Estudios Históricos Internacionales, Universidad de Barcelona. Barcelona, 1952), llibre que se segueix editant avui. Historia de los pueblos (Carrera, J., Historia de los Pueblos. Editorial Vicens-Vives. Barcelona 1952) i Juan II de Aragón, Monarquia y Revolución en la España del siglo XV (Vicens Vives J., Juan II de Aragón, Monarquia y Revolución en la España del siglo XV. Editorial Teide. Col·lecció “El Hombre y su Tiempo I”. Barcelona 1953), del qual es feren diverses edicions, la primera numerada amb numeració aràbiga de l’1 al 750, la segona amb un tiratge de 130 exemplars numerats amb nombres romans i amb les il·lustracions acolorides a mà, 20 no venals. “Aproximación a la historia de España” fou una obra de referència en el camp de la història que introduí nous conceptes, fou, se’ns dubte, una novetat, atesa la seva vigència, actualment, més enllà del 2000, se segueix publicant. i “Historia de los pueblos” va ser un llibre de lectures escolars, el qual s’edità reiteradament en diferents edicions amb tiratges elevats des de 1952 a 1961.
Enric Miret, professor de la Universitat de Poitiers i col·lega a publicitat Zen, va dir: “Vaig conèixer el talent d’en Rovira abans de conèixer en Rovira pròpiament dit”.
Era a finals del 1952 i jo acabava de tornar a Catalunya després d’una molt llarga absència. En Miquel Porter em va regalar una petita meravella, l’“Aproximación a la historia de España”, de Jaume Vicens Vives. L’admiració que em va provocar encara dura i, fins al final de la meva activitat d’ensenyant, l’he recomanada als meus estudiants de la Universitat de Poitiers. Però aquella edició tenia unes vinyetes al principi de cada capítol que em varen agradar poderosament. Hi vaig veure no solament talent, sinó, a més, ofici. (Elements per a una història, Enric Miret Rull Poitiers, abril del 1996, text del catàleg Rovira_Brull).