Objectes d'artista

Els objectes fan la persona? no ho sé, però són significatius.

Al llarg de la seva vida, Rovira-Brull va anar adquirint un conjunt d’objectes que formarien part indestriable de la seva vida, la seva casa semblava un museu, en aquest apartat inventariarem part d’aquests objectes.

Tamboret de munyir vaques

Tamboret tradicional de tres potes per a munyir vaques, fet d’alzina.

Crani humà

Crani probablement enviat des d’Argèlia per l’amic i col·lega Jean Charles Friart dins una capsa on hi deia “pomme de terre”, va passar les duanes sense problemes, sembla que en cap moment van obrir la capsa. Al front, hi té la inscripció manuscrita “l’on nait par hasard, se prolonge par faiblesse et l’on meurt par rencontre“, tot citant la máxima existencialista de Jean-Paul Sartre (“ Tout existant naît sans raison, se prolonge par faiblesse et meurt par rencontré”); en aquells anys Argèlia no s’havia independitzat, era colònia francesa; Friart, amb nacionalitzat francesa, hi feia el servei militar i sembla que va trobar el crani al desert.

Plat paleta de pintor

Habitualment Rovira-Brull feia servir com a paletes els plats de cuina. Aquest plat va ser el darrer que l’artista va utilitzar com a paleta per a pintura acrílica, és de finals dels noranta.

Cap de nan

Dimoni provinent de la desapareguda botiga El Ingenio de Barcelona, antic regal d’Eugeni Soler (DEP) i Joan Hortós (DEP) en representació del grup de cercaviles El Dimoni Brut de Mataró, que van comprar a una senyora que amenitzava festes i batejos infantils amb nans.

Planxa de carbó amb xemeneia

Planxa de roba del segle XIX; aquests models es deurien generalitzar amb la popularització del carbó, a començaments de la revolució industrial.

És una caixa de ferro, amb un forat de ventilació a la part posterior; al damunt hi ha una tapa amb nansa de fusta  i una xemeneia, que porta incorporat un baldó intern per poder tancar la caixa de foc.

https://didcticadelpatrimonicultural.blogspot.com/2013/11/la-planxa-de-carbo-un-objecte-molt.html

Planxa de ferro

Planxa de base ample, massissa i plana amb nansa que, un cop escalfada, es pressionava sobre les peces o llenços de teixit. Del segle XIX i primera meitat del XX.

Balança de plats

Balança de Roverbal, es va popularitzar als segles XIX i XX per a la venda al detal, sobretot, i està formada per un màstil horitzontal amb dos plats de llautó als extrems. Serveix per a pesar objectes amb peses, eren temps d’unces i lliures.