Parlar de Rovira Brull a la nostra ciutat és, sens dubte, parlar d’Art. Ell ha viscut, des de dintre, totes les vicissituds, neguits, experimentacions i, a voltes, via crucis d’aquesta recerca eterna que és l’expressió artística. Expressió, ni més ni menys, que de la mateixa vida esponjada de l’època que toca viure. La nostra història més propera ha estat suficientment carregada de motius com perquè el testimoniatge dels artistes més lúcids hi posi referents, la il·lustri, la sintetitzi, la tradueixi a l’abast de les generacions presents i futures.

 

Rovira Brull s’estableix al Maresme de la mà d’en Terri el 1957. Primer a Premià de Mar i, a partir del 1960, a Mataró. D’aleshores ençà la seva presència, des de la discreció més amable, és permanent. Mestre de molts pintors i artistes, creador de programes pedagògics d’arts plàstiques, publicista no especulatiu que apropa l’Art al missatge comercial i, en definitiva, artista escultor i pintor pels quatre costats.

Com podem veure a la biografia d’aquest artista nostre –a qui ara fem, amb justícia, un homenatge– hi ha a la seva vida una relació permanent i apassionada amb els personatges més interessants de la intel·lectualitat catalana, segur que abonada per la seva curiositat personal i la seva qualitat professional. Conèixer el respecte del qual ha estat mereixedor durant tants anys  és motiu d’orgull per a nosaltres.

I, més enllà d’aquesta exposició, esperem tenir l’oportunitat de conviure amb la seva obra en la vida quotidiana de la nostra ciutat, amb dos elements emblemàtics: l’escultura Laia l’arquera d’unes dimensions excepcionals, que obrirà la porta Laietana, a l’entrada sud-oest de la ciutat, i els murals que va fer per a la desapareguda fàbrica de TINTEX, SA, que s’ubicaran definitivament a l’atri de la Biblioteca Pompeu Fabra.

Espero, doncs, que el present catàleg sigui, per a tots els qui el tenen a les mans, una altra agradable companyia de la mà de Rovira-Brull per, endinsant-nos en el seu món, gaudir de les seves propostes.

Manuel Mas i Estela

Alcalde de Mataró