Publicitat empreses i comerços

Hi ha diverses empreses i comerços amb força publicitat i objectes de marxandatge de Rovira-Brull, destaquen, Manufacturas Cañamas S.A.-La Tortuga-, Molfort’s, Juncosa y Cía, Caja de Ahorros de Mataró y Monte de Piedad i Caixa Laietana després, Batlle i Can Miracle, entre altres empreses i comerços.

Manufacturas Cañamas S.A
La Tortuga

Durant les dècades dels seixanta i els setanta Rovira-Brull va ser el publicista de “Manufacturas Cañamas S.A.”, empresa de gènere de punt que confeccionava roba interior amb la coneguda marca “La Tortuga”. La fàbrica estava ubicada primer a Mataró, al Camí de la Geganta cantonada amb el carrer de Guifré el Pilós i després a Canyamars (Dosrius); més tard, varen obrir una altra fàbrica a Burgos. L’empresa va adquirir gran importància a Catalunya. L’any 1950-1951. Tot començà quan la família formada per Antoni Santfeliu i Catalina Vila Picó, propietaris i gerents de l’empresa, feren construir un edifici situat al final del carrer Major de Canyamars, L’any 1955 ja hi treballaven entre 30 i 40 persones, gairebé́ tot dones. L’any 1960 esdevé societat anònima i l’any 1964 es demana permís per ampliar-la; l’empresa es fa gran i arriba a una plantilla de 100 treballadors. Són conegudes per la seva modernitat les diverses capsesque Josep Maria Rovira-Brull va dissenyar per a l’empresa així com altres productes, adhesius, calcomanies, calendaris, banderins, pins, la porta d’accés a les oficines de la fàbrica i la Capella sud-est de l’església parroquial de Sant Esteve de Canyamars, així com altres productes de marxandatge. Una anècdota explica la bonhomia de la Sra. i el Sr. Santfeliu; en obrir la fàbrica a Burgos, els Srs. Santfeliu encarreguen a Rovira-Brull un quadre per a l’oficina de la fàbrica, i així és, Rovira-Brull pinta amb témperes un retrat de perfil de la seva filla Nefer, vestint naturalment roba interior de “Canyamars-LaTortuga” i, a les mans, una tortuga de veritat, li cobreix el cap un barret burgalès tradicional fet de cànem decorat amb miralls; quan va morir la vídua Santfeliu, en no tenir descendència, va deixar escrit al testament que aquest quadre havia de retornar a la Nefer, que el té, agraïda, en propietat.

Molfort’s

Josep Maria Rovira-Brull, la dècada dels seixanta i setanta va ser el publicista de Molfort’s, empresa de gènere de punt que confeccionava mitjons, com a producte estrella, l’empresa va ser regentada per les famílies Rectoret i Cusachs amb fàbrica a Mataró i Banyoles. La publicitat de l’empresa va ser força original i Rovira-Brull té l’habilitat d’interpretar alguns exemples de la magnífica publicitat de Molfort’s de la primera meitat de segle; Rovira serà el nou publicista servint-se d’un llenguatge actual i modern.

Desataquen tres calendaris de paret, (1963, 1965 i 1966), dues auques, un mocador de seda commemoratiu, una capsa de mitjons així com diversos objectes de marxandatge per als mitjons.

Dues anècdotes; la primera es produí en la primera regata Sevilla-Betis el 16 de octubre de 1960, de la qual Rovira-Brull va fer el cartell ja que el patrocinador era Molfort’s, un representant de Molfort’s va ser el gestor. La idea de practicar aquest esport al riu Guadalquivir i de celebrar la regata neix de Torróntegui, un jugador basc del Sevilla dels anys 40, que va voler portar la tradició basca de les traineres al Guadalquivir. La rivalitat eterna dels dos equips de futbol de Sevilla transferida en l’àmbit del rem, vuit amb timoner, la Oxford-Cambridge andalusa. Doncs bé, la primera regata no podia començar de pitjor manera, a poc temps de la sortida, l’equip Bètic perd un rem, se li va trencar un rem, i necessitava tot un dia per anar-lo a buscar al País Basc, motiu pel qual va demanar posposar la prova, però l’equip sevillista s’hi va negar rotundament, naturalment la regata va sortir a l’hora i dia establert i el resultat final va ser una clara victòria de l’equip Sevillista, que jugava amb clar avantatge, el Betis va competir amb un rem menys. Els diaris de l’època n’anaven plens.

La segona és més recent, va passar el 23 de setembre de 2020, aquell dia explicava l’anècdota de la regata Sevilla-Betis a un amic i dissenyador gràfic de Mataró, casualitats de la vida, em comenta que és remer i que està a l’equip de rem del llagut català mataroní de vuit remers i un timoner, segueix demanant-me si pot reinterpretar una imatge d’un dels cartells de Rovira-Brull de la regata Sevilla-Betis, vol fer una proposta del nou disseny per a l’equip, li dic que sí, cap problema, i em diu que ho proposarà als companys de l’equip de rem, resulta que ensenya els cartells a l’equip de rem i, una altra casualitat, hi té un company remer que viu a la casa on vivia Rovira-Brull, el món és petit.

Juncosa y Cía, “Media Rosaura”.

Empresa del ram del tèxtil ubicada a Terrassa que fa diversos productes, entre els quals destaca les “medias Rosaura”, també va dissenyar sis calendaris de paret (1959, 1960, 1961, 1962, 1964, 1966) i una sèrie d’anuncis publicitaris i objectes de marxandatge.

Tintex S.A.

Tintex era una fàbrica del ram del tèxtil relacionada amb el tractament dels tints ubicada a la Ronda President Macià, 21. Va ser enderrocada el 1995, una vegada extingida l’empresa, es va enderrocar deixant dreta la xemeneia que actualment presideix la plaça de l’Assemblea Nacional i que avui podem contemplar, també es van recuperar els dos murals de Rovira-Brull que Jordi Aymat i Abrines, gerent de l’empresa, li havia encarregat per al vestíbul de Tíntex l’any 1958, cada mural representa el procés d’elaboració del tint, un mural l’antic tint i l’altre el tint nou. En enderrocar la fàbrica, aquests foren recuperats i traslladats a la Biblioteca Pompeu Fabra on avui llueixen al vestíbul. Jordi Aymat també era president de l’Associació d’Empresaris Tintorers de Mataró i de la Unió Excursionista de Catalunya, motiu pel qual podem trobar algun treball d’aquestes entitats fets per Rovira-Brull.

“Calcetines Bebé” i “Hijos de Jaume Torrellas S.A.”

Rovira-Brull va dissenyar per a aquesta fàbrica dedicada al gènere de punt, ubicada a Mataró, quatre capses de mitjons i roba interior així com altres objectes de marxandatge, era la dècada dels setanta, feien diversos productes de gènere de punt, cal destacar-ne els mitjons.

“Caja de Ahorros de Mataró”- Caixa Laietana

Empresa del sector financer de Mataró, fundada l’any 1863, va destacar per les seves funcions i iniciatives socials com la construcció d’escoles i habitatges per als treballadors. Rovira-Brull va ser el publicista de la Caixa, els treballs més rellevants que va fer, va ser el logotip de l’entitat, un cartell i diversos anuncis publicitaris i altres objectes de marxandatge, cal destacar l’escultura del tren de Mataró i Coca situada a l’escola de Cirera, primer, propietat de l’entitat i després escola municipal. Sobre aquesta escultura, volem posar de manifest i desautoritzar la darrera restauració que desvirtua l’escultura original, ja que ha perdut uns cromats així com l’escut de l’entitat financera que formava part indestriable de l’escultura, és molt probable que dita restauració fos feta al moment del canvi de titularitat. Un altre objecte destacable és la làmpada Stella Maris que Caixa Laietana va donar en ofrena al convent de Montserrat, en commemoració del centenari de la “Caja de Ahorros de Mataró”, actualment es pot veure a la basílica de Montserrat.

Can Batlle

Antiga botiga (1952) de material fotogràfic, òptic, música i diversos productes més, situada a les Galeries de la Riera de Mataró.

Són diversos els treballs que Rovira-Brull realitzà per a la casa de venda de discos, material fotogràfic i altres, destaca el –Saxofonista– i diversos dibuixos publicitaris dels anys seixanta que són utilitzats actualment, seixanta anys més tard.

Can Miracle

Pastisseria Miracle va ser una de les empreses amb més tradició de Mataró. Fundada el 1885, l’any 1930 es trasllada a l’edifici de la Riera, oferint productes de pastisseria, però també xarcuteria i menjars cuinats. Va destacar per oferir serveis de càterings i convencions.

Són prou conegudes en l’àmbit mataroní les dues capses de Miracle, una per a  torrons i l’altra per a les coques votives de Sant Simó i galetes de Nadal. Va dissenyar diversos anuncis publicitaris, nadales per a la família i pastisseria Miracle i va elaborar un conjunt de llistats per a noces i vernissatges amb lletra tipogràfica gòtica manuscrita amb ploma i tinta sobre pergamí.