Publicitat agències

Rovira-Brull va treballar a quatre agències de publicitat, primer a Zen (Barcelona) de 1953 fins a 1955, després a Com-Cal (Premià de Mar), tot seguit a Zoe/Zoe Barut (Premià de Mar i Mataró) i esporàdicament per a Fermalli (Mataró). Zoe va derivar a Zoe Barut i va funcionar des dels inicis dels seixanta fins al 1985, que dona pas a una nova empresa, puntera en el seu sector, ZR.

ZEN

Zen (1951-1962) va ser una agència de publicitat notòria destacable, va ser una nota de claror i modernitat en la Barcelona grisa de la dictadura franquista, paral·lelament va ser un lloc de debat i tertúlies polítiques i culturals habituals, on assistien personalitats de la vida política i cultural de Barcelona. Zen va ser dirigit per Alexandre Cirici i Pellicer i Paquita Granados. Granados, un cop dissolt Zen l’any 1962, va seguir, però no com l’agència de publicitat que havia estat fins al moment, sinó com a impremta, “Artes Gráficas Zen” (Martínez, 96). En la nova etapa, Granados seguí amb Eduard Alcoy, que de la mà de Rovira-Brull s’havia incorporat a Zen l’any 1957.

Rovira-Brull va treballar a Zen, ja de ben jove, primer a Via Laietània i després a la nova seu de la plaça Urquinaona (1954), va ser el cap de dibuixants des dels inicis al 1953, moment en què s’incorpora, fins al 1955 (Martínez, 93 a 95).

Són nombrosos els treballs publicitaris de Rovira-Brull a Zen, cal destacar els aparadors de la botiga Gonzalo Comellas,així com treballs publicitaris i anuncis per a diverses cases i empreses. És molt probable que col·laborés en els dissenys dels gegants i nans de Castellterçol.

(Martínez, T., Alexandre Cirici Pellicer, pionero en la dirección de arte. Editorial Campgràfic. Valencia 2010)

COM CAL

L’any 1957 es trasllada de Barcelona (Publicitat Zen) a Premia de Mar. Regentada per Jaume Rectoret, va ser inicialment, una empresa de serigrafia. El seu principal producte va ser l’estampació amb tècnica serigràfica del número i talla de mitges i mitjons de diverses marques, entre les quals, Molfort’s i Gasol. Més tard, a l’estampat de mitges i mitjons, s’hi va afegir el disseny gràfic, la il·lustració i la publicitat, varen fer força productes de marxandatge.  És curiós i cal destacar l’ús de la serigrafia per imprimir paper . (Viquipèdia https://ca.wikipedia.org/wiki/Òfset). Òfset [article en línia]. [Data de consulta: 23 d’abril de 2020]. La serigrafia, actualment és una tècnica obsoleta a favor de la reprografia òfset (offset), més eficient per a la impressió sobre paper.

La serigrafia és un sistema d’estampació sense relleu. Es fa mitjançant l’estergit a través d’un teixit porós, que mitjançant un corró o rasqueta deixa passar la tinta o la pintura, a mode d’exemple les capses de cartó que Rovira-Brull va dissenyar per a la casa Manufacturas Cañamas (La Tortuga). Aquest és el motiu que explica que hi ha força productes publicitaris i de disseny gràfic de Com-Cal fets amb serigrafia, més tard passarien a la tècnica de l’offset. El recordatori del bateig de Jordi i Jaume Salvadó Rectoret de 1956, dibuixat per Rovira-Brull, és, al meu entendre, un exemple clar del canvi de tècnica d’impressió, pas de la serigrafia a l’offset, la postal està serigrafiada en negre i, a sobre unes taques de color groc, magenta i cian a mode d’il·luminació, ressalten el dibuix, aquestes han estat impreses mitjançant la tècnica de l’offset.

 

A mode d’anècdota, Joan Calls, un treballador de Com-Cal, explica com Rovira-Brull, que feia poc havia arribat de Barcelona, dibuixava frenèticament enfilat sobre la seva taula, Calls recordava un excèntric Rovira-Brull (paraules textuals), enfilat de genolls sobre la taula, deixant perplexos la resta de treballadors.

 

El primer local de Com-Cal va estar a la N-II, també tenien un local al Carrer Sant Francisco i finalment va passar al carrer Joan Prim, sempre a Premià de Mar.

ZOE / ZOE BARUT

Zoe feia sobretot adhesius, va funcionar des de mitjan anys seixanta a Premià de Mar, poc després es traslladà a Mataró, primer amb el nom de Zoe i més tard Zoe Barut, fins a l’any 1985 en què es dissol a favor Z&R. El pas de Zoe a Zoe Barut es deu al fet de la integració del Sr. Barut (de la mà de Joan Rectoret), un suís de Ginebra expert en serigrafia que s’integra a l’empresa de Carles Maicas. L’any 1985, l’empresa de publicitat es dissol i neix una nova empresa d’adhesius que no tindrà res a veure, la nova empesa es diu Z&R (Z de Zoe i R de Reprogràfic).

 

Zoe inicia l’activitat a Premià de Mar, passant al cap de poc a Mataró, canvia de seu quatre vegades, primer al Camí Ral, després als carrers de Sant Bru número 15, el tercer lloc al carrer Sant Isidor i, finalment al carrer Hermano Joaquin. En la darrera ubicació la gerència va passar de Carles Maicas a Rafael Martos, que serà gerent de ZR. Zoe i Zoe Barut van ser unes empreses petites amb una plantilla que oscil·lava dels sis als vuit treballadors. Els dos dissenyadors de l’empresa van ser Santi Estrany i Josep Maria Rovira-Brull, en Rovira també feia tasques de comptabilitat.

FERMALLI

És una agència de publicitat de Mataró fundada l’any 1939. L’empresa ofereix tot tipus de serveis publicitaris, gràfics i d’impressió. Rovira-Brull va treballar com a freelance per a Fermalli, realitzant diversos treballs d’il·lustració i programes de Les Santes.